Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Avrupa’da 4. sıradan birinci sıraya yükseldik. Tarımda Avrupa’nın en büyük gücü olduk. Dünyada ise 8. sıradayız".
FAV TURKEY Fuar ve Zirvesi’nin açılışında konuÅŸan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DaniÅŸ, "Avrupa’da 4. sıradan birinci sıraya yükseldik. Tarımda Avrupa’nın en büyük gücü olduk. Dünyada ise 8. sıradayız" dedi. DaniÅŸ, ihracatta yeni hedef pazarlar olan Çin ve Afrika ülkelerindeki açılımlara devam edileceÄŸine dikkat çekti.
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi tarafından organize edilen FAV TURKEY Sebze Meyve, Kuru Gıda, Kesme Çiçekçilik Fuarı ve Zirvesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DaniÅŸ tarafından açıldı. Yurt dışından ve yurt içinden tarım dünyasının önemli isimlerin, bürokratların, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcilerinin katıldığı fuarda, Türkiye’nin ev sahipliÄŸinde 10 ülkenin katılımıyla uluslararası bir zirve gerçekleÅŸtirildi. "Akdeniz Havzasında Sürdürülebilir Tarım: Fırsatlar ve İşbirlikleri" konulu zirveye ilgi büyüktü.
"Tarımda Avrupa’da 1. Sıraya Yükseldik"
Fuarın açılış konuÅŸmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DaniÅŸ tarımın üretim koÅŸulları ve iklimin dışında sosyal ve siyasal durumlardan en çok etkilenen sektörlerden biri olduÄŸuna dikkat çekti.
Üretimi yapılan ürünlerin pazarlara ulaÅŸmasının da en az üretim kadar önemli olduÄŸunu belirten DaniÅŸ, Türkiye’nin çayır ve meralarda dahil edildiÄŸinde 38,4 milyon hektar tarım alanına sahip olduÄŸunu söyledi. Tarım sektöründeki son durumu rakamlarla anlatan DaniÅŸ ÅŸöyle devam etti:
"İşlenebilir tarım arazisi bakımından dünyada 15. sırada, nüfus büyüklüÄŸü bakımından 18. sürdürülebilir su kaynakları bakımından da 41. sıradayız. Çok fazla yağış rezervimiz yok ama buna raÄŸmen 2002’den bu yana tarım sektörü uygulanan politikalarla hep büyüdü. Ülkemiz tarımı 2003 - 2016 dönemindeki 14 yılın 11’inde büyüme gösterdi. 2017 yılının birinci çeyreÄŸinde de büyümeyi % 3,2 olarak gerçekleÅŸtirdik. Bu dönemde tarımsal hasıla bakımından 158 milyar TL (52,3 milyar dolar) ile Avrupa’da 4. sıradan birinci sıraya yükseldik. Tarımda Avrupa’nın en büyük gücü oldu. Dünyada ise 8. sıradayız. 2002 yılı ile kıyaslandığında % 328 oranında artış söz konusu."
2002 yılında toplam meyve ihracatımızın 392 milyon dolar iken 2016 yılında % 887 oranında artarak 3,8 milyar dolara yükseldiÄŸine dikkat çeken DaniÅŸ, aynı yıllar içinde sebze ihracatımızın da 142 milyon dolardan 2016 yılında % 222 artarak 458 milyon dolara ulaÅŸtığını belirtti.
Hedef Pazarlar Çin ve Afrika
Türkiye’de 150 tarımsal ürünün ekonomik olarak üretilebildiÄŸini ifade eden DaniÅŸ, ülkemizin fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva, kestane, kavun, karpuz, salatalık, fasulye, Antep fıstığı, biber, elma ve mercimekte dünya üretiminde ilk 3’te olduÄŸunu söyledi.
"Günümüzde ülkemiz meyve üretiminde dünya 5’incisi, sebze üretiminde ise 4’üncü konumda." diyen DaniÅŸ "Çiftçiyi bilgiyle, topraklarımızı suyla buluÅŸturmamız lazım. Desteklerimiz ve yatırımlar devam ediyor. Meyve ve sebze üretiminin çok daha yukarılara taşınacağını söyleyebilirim. Üretmek yetmiyor. Pazara ulaÅŸtırmamız lazım" dedi. DEİK ile birlikte dış ticaretin geliÅŸtirilmesi ve ihracatın arttırması için 9 ülkede tarımsal iÅŸ forumları ve toplantıları gerçekleÅŸtirdiklerini anlatan DaniÅŸ, Türkiye’nin hedef pazarları hakkında da bilgi verdi. DaniÅŸ "Çin hedef pazarlarımızdan biri. Mayıs ayında Çin’de yine büyük bir iÅŸ forumu yapacağız. Ekim ayında Tunus’da yapacağız. Bakanlık olarak Afrika açılımımıza da devam edeceÄŸiz", dedi.
DaniÅŸ son olarak "Bu çerçeveden bakınca FAV TURKEY Fuarı ve Zirvesi’ni çok önemsiyoruz. Türkiye çok büyük bir pazar. İstanbul’un da önemli bir pazar olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. FAV TURKEY ürünlerimizin yeni pazarlara açılmasında ve mevcut pazarlardaki payımızın artmasına katkı saÄŸlayacaktır", ÅŸeklinde konuÅŸtu. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) Genel Müdürü A. RüÅŸtü Argıt ise, "Açılışını yaptığımız FAV TURKEY Fuar ve Zirvesi sektöründe bir ilk olacak. FAV TURKEY’de bir hayali gerçekleÅŸtiriyor; dünyanın ihracat lideri olma yolunda ülkemizin, sebze-meyve, kuru gıda ve kesme çiçekçilik sektörlerini, uluslararası bir organizasyonda bir araya getiriyoruz", dedi.
İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor
BM tarafından açıklanan bir rapora dikkat çeken Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil SatoÄŸlu dünyadaki çatışmalar ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkisiyle açlık sorunun yeniden tırmanışa geçtiÄŸini, 2016 yılında dünyadaki 815 milyon insanın ya da bir baÅŸka deyiÅŸle küresel nüfusun % 11’inin açlıktan etkilendiÄŸini söyledi. Tarımın insan hayatının devamlılığı için gerekli olan gıda ihtiyacının karşılamasının yanı sıra istihdam, ihracat ve ulusal gelire de ciddi katkıları olan bir sektör olduÄŸunu belirten SatoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:
"Türkiye Avrupa’nın 1’inci büyük tarımsal ekonomisi konumunda. Bu anlamda dünya tarımında söz sahibi ve küresel ölçekte rekabet edebilecek bir güce sahibiz. Ancak üstü açık bir fabrika olarak deÄŸerlendirdiÄŸimiz tarım, aynı zamanda iklimsel deÄŸiÅŸimler, doÄŸal afetler ve çeÅŸitli risklerden de yüksek düzeyde etkilenebilen hassas bir faaliyet alanı. Tarımın, insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir ÅŸekilde yerine getirmesi için, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin mutlaka yönetilmesi gerekiyor."
FAV TURKEY’de düzenlenen Akdeniz Havzasında Sürdürülebilir Tarım: Fırsatlar ve İşbirlikleri konulu uluslararası zirvenin ana sponsoru Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, yaklaşık 1 milyon çiftçinin verdiÄŸi sermayelerle kurulmuÅŸ olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin en büyük çiftçi kooperatifi birliÄŸi olduÄŸuna dikkat çekti. Tarım Kredi’nin, 12 ÅŸirketiyle 2016 yılında 20 ülkeye toplam 4,5 milyon dolar ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirten Karayama "Çiftçilerimizin ürünlerinin iç piyasada olduÄŸu kadar dış pazarlara da ulaÅŸtırılması için Tarım Kredi Kooperatifleri ve 12 ÅŸirketimizle yurtdışındaki fuar, iÅŸ forumu gibi organizasyonları takip etmekte, ürünlerimizi yurtdışında tanıtmakta ve yeni pazarlar açarak çiftçimizin ürünlerine katma deÄŸer kazandırılması için çalışmaktayız", dedi.
"Sürdürülebilir Tarım" Zirvesine 10 Ülkeden Katılım
FAV TURKEY Sebze Meyve, Kuru Gıda, Kesme Çiçekçilik Fuarı kapsamında gerçekleÅŸtirilen "Akdeniz Havzasında Sürdürülebilir Tarım: Fırsatlar ve İşbirlikleri" konulu uluslararası zirveye 10 ülkeden katılım saÄŸlandı. ModeratörlüÄŸünü A Haber Ekonomi Müdürü Özlem DoÄŸaner’in yaptığı zirvede Fas Tarım Bakanlığı Uluslararası İliÅŸkiler ve İşbirlikleri BaÅŸkanı Abderrahim Benyassine, Cezayir Tarım Bakanlığı Filahı Vakfı BaÅŸkan Yardımcısı Mohamed Hadjhenni, Tunus Tarım İşletmeleri BirliÄŸi Uluslararası İliÅŸkiler Koordinatörü Ziad Borgi, Fransa Cumhuriyeti Tarım MüsteÅŸarı Pierre Autissier, Kamerun Tarım İşletmeleri Uluslararası İliÅŸkiler BaÅŸkanı Nikwah Akongnwi Nigwa, İran Taavvun Odası Tarım Federasyonu BaÅŸkan Yardımcısı Reza Vafaee Yeganeh, Etiyopya Tarım Vakfı Uluslararası Koordinatörü Mohamed Abaoli konuÅŸmacı olarak yer aldı. California’da son 5 yılda yaÅŸanan kuraklık nedeniyle tarımla uÄŸraÅŸanların su kaynaklarına ulaÅŸması için yaptıkları çalışmayı anlatan Tarım Bakanlığı Danışmanı ve jeofizik profesörü Ted Asch, Amerika’dan canlı baÄŸlanarak zirvede bir sunum gerçekleÅŸtirdi.
KonuÅŸmacıların kendi ülkelerindeki tarım sektörü ve yatırımcılara sunulan destekler konusunda bilgi verdikleri zirvede, Akdeniz havzasındaki ülkelerin daha iyi bir geleceÄŸe kavuÅŸması, bölgede sürdürülebilir tarımın gerçekleÅŸtirilebilmesi ve özellikle açlıkla mücadele edilmesi için iÅŸbirliÄŸi yapılması konusunda ortak karara varıldı. Tüm ülke temsilcileri yabancı yatırımcıları ülkelerine davet etti.